Ενημερωση

Αλκοόλ και οδήγηση

By  | 

Οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητα σου να οδηγείς με ασφάλεια

Οι συνέπειες ποτού και οδήγησης μπορεί να περιλαμβάνουν:
μεγαλύτερη απόσταση ακινητιοποίησης
πιο αργές αντιδράσεις
ελαττωμένη κρίση υπολογισμού της ταχύτητας και της απόστασης
μειωμένο πεδίο ορατότητας

Το αλκοόλ επίσης σου δημιουργεί το συναίσθημα της υπερβολικής αυτοπεποίθησης (αλλά ποιός θέλει έναν οδηγό με αυτοπεποίθηση, που όμως δε μπορεί να εκτιμήσει και να υπολογίσει την ταχϋτητα και την απόσταση με ακρίβεια;) και είναι πιο πιθανόνα αναλάβεις ρίσκο κατά την οδήγηση σου, κάτι το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για όλους τους οδηγούς, συμπεριλαμβάνοντας και τον εαυτό σου.

Εάν οδηγείς με διπάσια ποσότητα αλκοόλ στο αίμα σου απ’ ότι είναι το επιτρεπτό όριο*, είναι τουλάχιστον 50 φορές πιο πιθανό να εμπλακείς σε μια μοιραία σύγκρουση με το όχημα σου σε σύγκριση με έναν άλλο οδηγό που δεν έχει πιει.

Δεν υπάρχει ένας εξασφαλισμένος τρόπος σχετικά με το πως μπορείς να μην υπερβείς τα επιτρεπτά όρια του αλκοόλ ή πόσο μπορείς να πιεις και να οδηγήσεις με ασφάλεια.

Αυτό εξαρτάται από:
το βάρος, το φύλο, την ηλικία και το μεταβολισμό σου
ένα άδειο στομάχι
η ποσότητα και ο τύπος του αλκοόλ
τα επίπεδα στρες

Η μόνη ασφαλής επιλογή είναι να μην πιεις αν σκοπεύεις να οδηγήσεις. Επίσης, ποτέ μην προσφέρεις ένα ποτό σε κάποιον άλλον που πρόκειται να οδηγήσει.
Το νόμιμο επιτρεπτό όριο αλκοόλ για οδήγηση στην Ελλάδα είναι 50 γραμμάρια αλκοόλ σε ένα λίτρο αίματος.

Οδήγηση και και ποτό δε συνδυάζονται
3.000 οδηγοί της Μεγάλης Βρετανίας σκοτώνονται ή τραυματίζονται σοβαρά στους δρόμους της χώρας κάθε χρόνο σε αυχήματαπου συνδέονται με κατανάλωση αλκοόλ και σχεδόν ένας στους έξι θανάτους στο δρόμο συμπεριλαμβάνουν οδηγούς που είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο αλκοόλ.

Εάν σκοπεύεις να πιεις, μη ρισκάρεις να οδηγήσεις. Καλύτερα:
συμφωνήστε με την παρέα σου να οδηγήσει κάποιος που δε θα πιει
χρησιμοποίησε δημόσια συγκοινωνία
πάρε ταξί
κάνε μια διανυκτέρευση στον τόπο που πήγες ή κοιμήσου σε κάποιον φίλο σου/γνωστό σου που μένει κοντά
μην μπεις στον πειρασμό να γυρίσεις με αμάξι ενός οδηγού που έχει πιει.

Συνέπειες της οδήγησης με αλκοόλ

Αλκοόλ και οδήγηση
Αν νομίζεις πως δε θα σε «πιάσουν»/σταματήσουν σε μπλόκο, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σου. Η τροχαία στην Ελλάδα για το 2005 πραγματοποίησε 1.376.308 ελέγχους για αλκοτέστ και καταλόγισε 46.398 παραβάσεις.Δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχεις σε ατύχημα για να σου κάνουν αλκοτέστ. Η τροχαία μπορεί να σου ζητήσει να κάνεις αλκοτέστ εάν υποπτευθεί ότι έχεις πιει, ή αν κάνεις κάποια παράβαση του Κ.Ο.Κ.

Εάν καταδικαστείς για οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ τότε:

θα έχεις ποινικό μητρώο
δε θα σου επιτραπεί να οδηγήσεις για τουλάχιστον 3 μήνες, ενώ στην περίπτωση της υποτροπής θα σου απαγορευτεί να οδηγήσεις για τουλάχιστον 5 χρόνια
ο τρόπος ζωής σου μπορεί να αλλάξει δραματικά
θα έχεις υψηλότερα ασφαλιστικά κόστη
μπορεί να χάσεις τη δουλειά σου
κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα το βρεις εξαιρετικά δύσκολο να ενοικιάσεις αυτοκίνητο ή να πιάσεις μια δουλειά αν είσαι, ή ελπίζεις να γίνεις επαγγελματίας οδηγός

Δες αναλυτικά όλα τα επίπεδα προστίμων που επιβάλλονται για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Η επόμενη μέρα

Εάν το προηγούμενο βράδυ είχες πιει, ενδεχομένως να είσαι ακόμη επηρεασμένος και την επόμενη μέρα από το αλκοόλ. Ακόμα κι αν θεωρείς ότι είσαι καλά όταν ξυπνήσεις,υπάρχει περίπτωση να είσαι ακόμη πάνω από το επιτρεπτό όριο ή ανίκανος να οδηγήσεις, με συνέπεια να εξακολουθείς να κινδυνεύεις να χάσεις το δίπλωμα σου. Είναι αδύνατο να απαλλαγείς από το αλκοόλ πιο γρήγορα.

Ένα μπάνιο, ένα φλυτζάνι καφέ καθώς και άλλοι τρόποι για να γίνεις πιο νηφάλιος και να ξεμεθύσεις δε θα βοηθήσουν. Απλώς χρειάζεται το χρόνο του για να φύγει από τον οργανισμό σου.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες

«Αισθάνομαι μια χαρά και μπορώ να οδηγήσω»
Οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ θα επηρεάσει την κρίση σου.

«Ήπια μονάχα ένα ποτηράκι»
Ακόμα και ένα μόνο ποτό θα επηρεάσει την οδηγική σου συμπεριφορά.

«Έφαγα λίγο πιο πριν»
Το αλκοόλ θα αργήσει λίγο περισσότερο να διεισδύσει στον οργανισμό σου, αλλά η οδήγηση σου θα επηρεαστεί.

«Μπορώ να ελέγξω την ποσότητα που πίνω»
Ίσως θεωρείς ότι μπορείς να ελέγξεις το ποτό, αλλά θα έχεις δυσκολία στο να υπολογίσεις την ταχύτητα και την απόσταση.Οι αντιδράσεις σου είναι πιο αργοκίνητες, έτσι θα σου πάρει περισσότερη ώρα να σταματήσεις.

«Το σπίτι μου είναι κοντά»
Ένα μεγάλο ποσοστό των ατυχημάτων που προκαλούνται από το αλκοόλ γίνεται στα πρώτα 5 χιλιόμετρα από το ξεκίνημα της οδήγησης.

«Οδηγάω αργά και προσεχτικά»
Το αλκοόλ στην πραγματικότητα σου μειώνει τα επίπεδα εγρήγορσης.

«Ήπια ένα ποτό αλλά ήταν κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού»
Ακόμα και λίγο ποτό κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος μπορεί να σου δημιουργήσει νύστα και να «φθείρει» την οδηγική σου ικανότητα.

Επίλογος – Σχόλια

Σε Ευρωπαϊκά κράτη διδάσκονται τρόποι μετακίνησης και τοποθέτησης με ασφάλεια σε όλους τους υποψήφιους οδηγούς. Επίσης διδάσκονται τρόποι αιμόστασης ενός τραύματος και πρόχειρη επίδεση τραυμάτων με τα υλικά που κάθε όχημα πρέπει να έχει στο φαρμακείο. Αλλά ποιός ξέρει και ποιος ενδιαφέρθηκε να ενημερώσει τι πρέπει να έχει το φαρμακείο και αν τα έχει αν ξέρει να τα χρησιμοποιεί και αν τα αντικαθιστά πριν λήξουν. Στη χώρα μας πρέπει μόνοι μας να ενημερωθούμε.